Pulveri

Pulveri, milti, pūderis, proteīna pulveris, malti rieksi un sēklas, ēdiena receptes sausā un birstošā sastāvdaļa... Tik dažādi var nosaukt šos pulverus.

1. Kas ir mūsu gatavotie pulveri?

Vienā teikumā – tie ir samalti rieksti, sēklas, topinambūri vai smiltsērkšķi.

2. Kas ir mūsu riekstu un sēklu pulveri un kā tos lietot?

No bioloģiski audzētiem riekstiem un sēklām mēs Mucā ar lēno spiešanas metodi spiežam eļļu. Tā kā šis spiešanas veids ir ļoti saudzīgs, tad pēc eļļas iegūšanas, riekstos un sēklās joprojām saglabājas 20%-30% eļļas. Un tā kā eļļas spiešanas procesā netiek pielietota sildīšana, līdz ar eļļu riekstos un sēklās joprojām saglabājas visas pārējās vērtīgās sastāvdaļas – mikro un makroelementi, vitamīni, šķiedrvielas, olbaltumvielas u.c. – kuras mūsu organisms lieliski var izmantot savā labā. Pēc lēnā un saudzīgā eļļas spiešanas procesa rieksti un sēklas tiek samalti pulverī. Un tā tiek iegūts tīrs un organismam viegli saprotams produkts, kuru ērti var lietot jebkurā ēdienreizē. To var lietot gan kūkām, pīrāgiem, vafelēm, cepumiem, pankūkām, gan pamatēdienu gatavošanā gaļas, zivs un dārzeņu ēdienos, mērcēs un panējumos, ar tiem aizstājot daļu kviešu miltus vai tikai kā garšvielu. Taču var lietot arī svaigā veidā – uzberot uz putras vai brokastu pārslām, sajaucot ar kefīru vai jogurtu, pievienojot biezpienam vai deserta krēmiem, gatavojot veselīgos nasķus kopā ar žāvētiem augļiem, pievienojot zaļajiem kokteiļiem un smūtijiem vai vienkārši uzberot uz svaigajiem salātiem. Viens labs un ērts variants, kā izmantot mūs gatavotos riekstu un sēklu pulverus, ir gatavot augu pienu.

3. Kāpēc nosaukums – pulveri?

Droši vien nosaukums „milti” ir pierastāks. Taču mums „milti” vairāk asociējas ar cepšanu un pārtikas termisko apstrādi, tādējādi sašaurinot jomu, kurā malto produktu pielietot. Mūsu gatavotos pulverus var un ļoti iesakām izmantot arī svaigā veidā, jo tad Jūsu organisms saņems maksimāli vairāk labuma no tā, ko daba radījusi.

4. Kādēļ, mūsuprāt, pulveri ir ērts uzturvielu uzņemšanas veids?

Viens no veidiem, kā ilgāk saglabāt dažādu augu, ogu, augļu, dārzeņu, garšaugu un citu uzturā lietojamo svaigo produktu pieejamību nesezonā, ir pārtaisīt tos par pulveriem. Tad tos var ilgāk glabāt, pulvera formā tie ir daudzveidīgāk izmantojami, tie tik ātri nebojājas, taču joprojām saglabā sevī visu vērtīgo. Sēklas, rieksti, smiltsērkšķi un topinambūri sastāva ziņā ir lieliski produkti. Un atliek tikai pievienot savai porcijai pāris karotes pulvera, lai uzņemtā pārtika būtu kļuvusi organismam vērtīgāka. To sauc par apzinātu ēšanu – cilvēks iegūst informāciju, kurš produkts ir vērtīgs un vajadzīgs viņa organismam un to arī liek uz sava šķīvja. Tajā pašā laikā, lietojot pulverus nelielā daudzumā, īpaši nemainās ne porcijas apjoms, ne izskats. Reizēm īpaši svarīgi tas ir vecākiem, kuru bērni ir izvēlīgāki attiecībā uz ēdienu un bieži vien daudz ko atsakās ēst. Tādējādi neuzņemot pilnvērtīgu un pietiekamu uzturu. Tad nu mūsu pulveri ir tas produkts, ko var nedaudz pievienot bērnu iecienītajam ēdienam un vecāki jau zinās, ka, apēdot to, bērns būs uzņēmis pietiekami augstvērtīgu ēdienu.

5. Kas ir Topinambūru pulveris un kā to lietot?

Topinambūrs ir dārzenis. Saldens, ar riekstu garšu un savā sastāvā vērtīgs dārzenis. (Sīkak par Topinambūra sastāvu un īpašībām var lasīt šeit: Topinambūri) Topinambūrs tiek lēni un saudzīgi kaltēts 45˚C temperatūrā. Tāda kaltēšanas metode nodrošina to, ka dārzenī saglabājas visi vitamīni un viņa sastāvs un struktūra netiek izmainīta. Tas ir labi, jo oranismam vissaprotamākie ir tādi produkti, kādi tie ir dabā. Kaltēšanas jeb dehidratācijas procesā no Topinambūra tiek atdalīts tikai ūdens. Viss pārējais paliek. Un pēc šī procesa, dārzenis tiek samalts. Rodas balti, saldi pūdermilti jeb pulveris. Tos var lietot gan kūkām, pīrāgiem, vafelēm, cepumiem, pankūkām, gan pamatēdienu gatavošanā, mērcēs un panējumos, ar tiem aizstājot daļu kviešu miltus. Taču var lietot arī svaigā veidā un kā saldinātāju – uzberot uz putras vai brokastu pārslām, sajaucot ar kefīru vai jogurtu, pievienojot biezpienam vai deserta krēmiem, putukrējumam un želejkūkām, zaļajiem kokteiļiem un smūtijiem vai vienkārši uzberot uz svaigajiem salātiem.

6. Kas ir Smiltsērkšķu pulveris un kā to lietot?

Mūsuprāt, Smiltsērkšķis ir Latvijā augošs Dižaugs! Tam ir gan brīnišķīgs sastāvs (tas satur lielāko daļu vitamīnu un ārkartīgi daudz bioloģiski aktīvu vielu), gan iespēja izmantot visas tā daļas – ogas, sēklas, lapas, mizu. (Sīkak par Smiltsērkšķa sastāvu un īpašībām var lasīt šeit: Smiltsērkšķi) Pulverim tiek izmantotas ogas. Vispirms no tām tiek izspiesta lielākā daļa sulas. Tad, pielieojot lēno un saudzīgo kaltēšanu 45˚C temperatūrā, atlikušās ogas daļas tiek izkaltētas. Pēc tam izkaltētās ogu mizas kopā ar sēklām mēs ievietojam Mucā, kur ar lēno spiešanas metodi spiežam eļļu. Tā kā šis spiešanas veids ir ļoti saudzīgs, tad pēc eļļas iegūšanas, Smiltsērkšķos joprojām saglabājas 20%-30% eļļas. Un tā kā eļļas spiešanas procesā netiek pielietota sildīšana, līdz ar eļļu ogās joprojām saglabājas visas pārējās vērtīgās sastāvdaļas – mikro un makroelementi, vitamīni, šķiedrvielas, olbaltumvielas u.c. – kuras mūsu organisms lieliski var izmantot savā labā. Pēc lēnā un saudzīgā eļļas spiešanas procesa ogas tiek samaltas pulverī. Un tā tiek iegūts tīrs un organismam viegli saprotams produkts, kuru ērti var lietot jebkurā ēdienreizē. Smiltsērkšķu pulveri var lietot gan kūkām, pīrāgiem, vafelēm, cepumiem, pankūkām, gan pamatēdienu gatavošanā pie gaļas, zivs un dārzeņiem, marinādēs un panējumos. Taču var lietot arī svaigā veidā – uzberot uz putras vai brokastu pārslām, sajaucot ar kefīru vai jogurtu, pievienojot biezpienam vai deserta krēmiem, putukrējumam un želejkūkām, zaļajiem kokteiļiem un smūtijiem, aukstajās mērcēs vai vienkārši uzberot uz svaigajiem salātiem.


0