Topinambūrs

Saukts arī par zemes brīnumu. Sulīgs, kraukšķīgs, salds un ar nedaudz riekstu garšu. Dažiem pēc konsistences tas atgādina kokosriekstu. Var ēst gan svaigus, gan kaltētus, gan arī termiski apstrādātus. Mūsu ģimenē tie visbiežāk tiek lietoti svaigā veidā kā uzkoda, kaltētā veidā kā čipsi un pulvera veidā pievienojot visdažādākajām maltītēm - kokteiļos, salātos, saldajos ēdienos un citos.

Satur C un B grupas vitamīnus. Kālijs, dzelzs un cinks topinambūros ir vairāk kā kartupeļos, bietēs un burkānos. Lielā daudzumā satur inulīnu -  vienu no organismam nepieciešamākajām vielām, kas uzlabo zarnu trakta darbību, jo stimulē bifiobaktēriju vairošanos, stimulē vielmaiņu, taukvielu maiņu, samazina holesterīna līmeni asinīs un uzlabo kalcija absorbciju, tādējādi samazinot osteoporozes risku. Inulīns izvada no organisma toksīnus, neitralizē brīvos radikāļus un veicina žults atteci no aknām divpadsmitpirkstu zarnā. Ja topinambūru lieto ilgstoši, samazinās cukura līmenis asinīs, jo Inulīns veicina glikozes šķelšanu un izvadīšanu no organisma, tāpēc sakņaugs īpaši ieteicams tiem, kuri slimo ar cukura diabētu. Ar topinambūru sulu, ko gatavo no bumbuļiem, ārstē ne tikai 2.tipa cukura diabētu, bet arī mazasinību, sirds–asinsvadu slimības, stiprina nervu sistēmu. Topinambūra sulu izmanto arī kuņģa – zarnu slimību profilaksei, gremošanas uzlabošanai. 1.tipa cukura diabēta gadījumā iesakām pirms lietošanas konsultēties ar ārstu.

Nelietot: individuālas nepanesamības vai alerģijas gadījumos. Nepieciešamības gadījumā konsultēties ar ārstu. 1.tipa cukura diabēta gadījumā iesakām pirms lietošanas konsultēties ar ārstu.

Lietošana:

Svaigā veidā - salātos un vienkārši kā saldu uzkodu.

Vārītu, uz pannas ceptu, cepeškrāsnī ceptu - kā piedevu pamatēdieniem kartupeļu vietā, rīvētu pankūkās,  pievienot zupām un biezzupām, dārzeņu biezeņiem un sautējumiem, pildījumā krāsnī ceptai gaļai vai piedeva zivīm, saldajos pīrāgos un kūkās tāpat kā burkānus.

Kaltētu pulverī - uz rīta putras vai mušļa, smūtijos, krēmos, pudiņos.

Bērni, kuri ēd visādus dārzeņus, labprāt topinambūru grauž svaigā veidā. Savukārt pulveis ir ērts veids, kā pievienot topinambūru to bērnu ēdienam, kuri ēd viena veida pārtiku un atsakās eksperimentēt, ja uz šķīvja ierauga svešu dārzeni. Pulveri ērti var pievienot pankūkām, beļģu vafelēm un mazajiem keksiņiem - manuprāt, šos patiešām ēd visi bērni.



0